Jongeren

Het komt steeds vaker voor dat jongeren psychische klachten ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan angst- en stemmingsklachten, zoals bang zijn om fouten te maken, onzekerheid, negatief denken over zichzelf, piekeren, vermoeidheid en niet lekker in hun vel zitten. Dat hangt waarschijnlijk samen met de toenemende verwachtingen vanuit de maatschappij. Er wordt veel gevraagd van  jongeren, als het gaat om presteren op school of om altijd maar bereikbaar zijn en beschikbaar zijn op social media. Misschien merk jij dat ook wel…

Soms kan dat gewoon even te veel worden. En als dat langer duurt, dan kunnen psychische klachten ontstaan. Die klachten kunnen zich op allerlei manieren uiten, zoals bijvoorbeeld in angst- en stemmingsklachten die hierboven al werden genoemd. Maar klachten kunnen zich ook uiten in boosheid. Denk aan een ‘kort lontje’ hebben, weinig kunnen hebben en snel boos worden. Dat kan leiden tot ruzies thuis en dat kan heel lastig zijn.

Wist je trouwens dat lichamelijke klachten ook een uiting kunnen zijn van psychische klachten? Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, gespannenheid, hoofdpijn, misselijkheid of flauwvallen.

Naast dat jongeren last kunnen hebben van hoge verwachtingen, kunnen er ook andere oorzaken zijn voor klachten. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die iets ergs mee hebben gemaakt. Ziekte van een dierbare, het overlijden van iemand uit de omgeving, misbruik, een ongeluk, pestervaringen, scheiding van hun ouders…etc.

Of het kan gaan om jongeren die het moeilijk vinden om sociale contacten aan te gaan en zich erg eenzaam voelen. Of die een vorm van ADHD, autisme of een andere ontwikkelingsstoornis hebben en daar last van hebben. Of die een vader, moeder, broertje of een zusje met psychische problemen hebben en daar niet altijd goed raad mee weten.

Misschien zitten hier wel voorbeelden bij die jij herkent.

En soms is er geen duidelijke oorzaak. Sommige jongeren zitten gewoon niet lekker in hun vel en weten eigenlijk niet waarom. Dat kan misschien met de puberteit te maken hebben. Je lijf verandert en hormonen zorgen ervoor dat je je anders kunt voelen. Twijfels en onzekerheid horen daar ook bij. En dat kan heel vervelend zijn. Maar wat de oorzaak ook is, misschien wil je wel vooral leren hoe je ermee om kan gaan.

Herken je iets in deze voorbeelden? Of heb je last van andere klachten, waar je niet goed raad mee weet? Dan kan het helpen om naar een psycholoog te gaan. Een psycholoog kan je helpen om je klachten beter te begrijpen en ermee om te gaan.

Wij helpen jongeren met psychische klachten en misschien kan een van ons ook wel iets betekenen voor jou. Eerst is er een kennismaking en daarna kunnen we kijken of je het ziet zitten om samen aan de slag te gaan.

Er vindt altijd eerst een intakegesprek plaats en daarvoor word je uitgenodigd, samen met je ouder(s). Als je 16 jaar bent of ouder, dan mag je ook alleen komen. Of iemand anders meenemen, als je dat fijn vindt. We bekijken dan samen hoe we je ouder(s) erbij kunnen betrekken.
Alles wat je vertelt, wordt trouwens vertrouwelijk behandeld en wordt niet zomaar aan je ouders of aan iemand anders verteld. We bespreken samen wat er wel en niet besproken mag worden met anderen en daar teken je ook een toestemmingsverklaring voor.
Als je 18 jaar bent of ouder, dan hoeven je ouders helemaal niet op de hoogte zijn van je aanmelding en je behandeling, als je dat niet wilt.

Op het einde van het intakegesprek maken we afspraken over hoe het verder gaat. Je krijgt dan ook een aanvullende vragenlijst, zodat je nog aanvullende informatie kunt geven over dingen waar je last van hebt. Het kan zijn dat we daarna met z’n 2-en aan de slag gaan, maar misschien worden er ook andere gezinsleden bij betrokken. Daar mag je natuurlijk zelf over meebeslissen.

Soms zullen we vooral gaan praten over dingen en we zullen ook oefeningen doen. Soms werken we met de computer en vaak zul je een opdracht voor thuis mee krijgen. Zodat je kunt blijven oefenen met dingen waar we aan werken.

Aanmelden?
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier op de website in te vullen of door te bellen. Als je jonger bent dan 18 jaar, dan moeten je ouders je aanmelding nog wel bevestigen.
Je kunt de aanmelding ook laten doen door je vader of moeder, maar dan moet je nog wel bevestigen dat je ermee akkoord bent. Hiervoor zal een toestemmingsverklaring worden gemaild, na de aanmelding. Je ontvangt dan ook aanvullende informatie over de praktijk.

Heb je nog vragen?
Als je nog vragen hebt, dan kun je een mailtje sturen: info@praktijkmaasenwaal.nl. Je kunt ook bellen, maar de telefoon wordt niet altijd opgenomen, omdat er vaak gesprekken zijn. Je kunt wel een bericht achterlaten op de voicemail, zodat je teruggebeld kunt worden. Het telefoonnummer is 085 – 053 03 20.
Je kunt je vragen natuurlijk ook bewaren tot het intakegesprek.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Onze behandelaren helpen je graag!

Neem contact op